KINSHASA – Het tweede “Congobekken-Forum” zal plaatsvinden van 10 tot 13 juni 2025 in Kinshasa, met als thema ‘Het potentieel van waterdiensten vrijmaken voor duurzame ontwikkeling in het Congobekken’. Dat meldt 7sur7.cd.
De organisatie van het forum is in handen van de ‘Ecole régionale de l’eau’ (ERE) en het ‘Centre de recherche en ressources en eau du bassin du Congo’ (CRREBaC).
Het forum wil onderzoeksresultaten verspreiden, de bestaande kennis en de vooruitgang in het beheer van watervoorraden evalueren en de uitwisseling van ervaringen aanmoedigen. Verder wordt er gestreefd naar partnerships en netwerken, verklaarde Raphaël Tshimanga, directeur van de Regionale Waterschool.
“De tweede editie van het Forum is een unieke gelegenheid voor kennisuitwisseling en capaciteitsopbouw om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling in het Congobekken. Het richt zich op innovatieve instrumenten en technologieën voor waterbeheer”, aldus de professor.
De watervoorraden in het Congobekken hebben te kampen met een aantal uitdagingen, waaronder klimaatverandering, ontbossing, mijnbouw en vervuiling. Er is ook een ernstig gebrek aan wetenschappelijke informatie en infrastructuur. Waterschaarste kan zelfs leiden tot gewapende conflicten tussen volkeren.
Het Congobekken biedt mogelijkheden om regionaal samen te werken rond het beheer van gedeelde watersystemen. Conflicten zijn niet ondenkbaar. In de literatuur en debatten over het Congobekken komt het thema wateroorlogen vaak ter sprake als een van de vele facetten van opkomende conflicten, die nog verergerd worden door de gevolgen van de klimaatverandering en nieuwe migratiepatronen.
De organisatoren verwachten van dit forum nieuwe oriëntaties voor het onderzoek naar watervoorraden in het Congobekken en een engagement van publieke en private partners om de regionale samenwerking te verbeteren.
“Er zal een stand van zaken worden gemaakt van de huidige kennis en de vooruitgang die is geboekt bij het begrijpen van de dynamiek en de processen die verband houden met de watervoorraden in het Congobekken, zodat de deelnemers nieuwe grondslagen kunnen leggen voor het beheer van de hulpbronnen. Het zal de uitwisseling van informatie vergemakkelijken om de grote lijnen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek voor dit bekken uit te zetten”, besluit professor Tshimanga.
© CongoForum, 05.11.24 (em)
Beeld – bron: CRREBaC