KINSHASA – Vertegenwoordigers van het Ministerie van Volksgezondheid en verschillende internationale partners vierden donderdag de introductie van een malariavaccin in de DR Congo.
Volgens een bericht van het Ministerie van Volksgezondheid dat 7sur7.cd ontving, is dit “historische” moment, gesteund door de WHO, UNICEF, Gavi en andere organisaties, een beslissend keerpunt in de strijd tegen malaria, een ziekte die elke twee minuten een kind doodt.
De vertegenwoordiger van de WHO benadrukte het belang van dit initiatief voor Congo, een van de meest door malaria getroffen landen ter wereld. De introductie van dit vaccin, na bijna 30 jaar onderzoek, wordt gezien als een belangrijke stap vooruit.
Het vaccinatieprogramma, dat van start gaat in de provincie Centraal-Kongo, is ontwikkeld onder leiding van het Ministerie van Volksgezondheid en wordt ondersteund door toegewijde partners. Het Ministerie van Volksgezondheid ziet Congo als het eerste land met een grote impact is dat het R21-vaccin introduceert, “een ontwikkeling die nieuwe perspectieven opent in de strijd tegen malaria in Afrika”.
Resultaten met tests in andere Afrikaanse landen, zoals Ghana en Kenia, laten zien dat het gebruik van de vaccins het aantal malariagevallen bij kinderen met bijna 50% verminderde, en met wel 75% in combinatie met andere preventiestrategieën.
De DR Congo maakte, met de steun van Gavi, al bijna 9,5 miljoen dosissen van het vaccin beschikbaar voor de periode 2024-2025. De partners hopen de vaccinaties uit te breiden naar alle 26 provincies van het land.
Malaria is niet alleen een groot probleem voor de volksgezondheid in Afrika. Wereldwijd worden bijna 90 landen door de ziekte getroffen en lopen ongeveer 3 miljard mensen het risico van infectie. Elk jaar sterven bijna 500.000 kinderen aan malaria, met een economische impact van meer dan 12 miljard dollar aan jaarlijkse verliezen.
© CongoForum, 02.11.24 (em)
Beeld – bron: (illustratief) Radio Okapi