Goma: Amani Festival viert tien jaar hoop, muziek en pleitbezorging voor vrede (CongoForum)

GOMA – Het Amani Festival maakt zich op om in november zijn tiende verjaardag te vieren. Dit bijzondere evenement, dat aanvankelijk gepland was in februari en afgelopen juni voor de tweede keer werd uitgesteld, zal uiteindelijk plaatsvinden van 14 tot 17 november 2024 in Goma (Noord-Kivu). Ter gelegenheid van dit tienjarig bestaan zal het festival bijzondere nadruk leggen op sociale innovatie en duurzame ontwikkeling. Er zullen workshops en conferenties worden georganiseerd om jongeren en lokale belanghebbenden bewust te maken van het belang van milieubescherming en verantwoord ondernemerschap.

Het doel blijft hetzelfde, schrijft Actualité.cd: “Opnieuw een ruimte bieden voor vrede, muziek en culturele ontmoetingen, midden in een regio die nog steeds geteisterd wordt door conflicten en gewapend geweld”. Dit jaar biedt het festival dansworkshops, rondetafelgesprekken en concerten, met artiesten, professionals en deelnemers van over de hele wereld.

Festival geboren uit een crisis

Het Amani Festival werd opgericht in 2014, toen de Kivu te kampen had met herhaaldelijke aanvallen van rebellen. Het festival werd geboren uit de behoefte om vrede en verzoening te bevorderen door middel van muziek. De slogan “Waar wapens verdelen, brengt cultuur samen” geeft perfect de filosofie en de geest van dit evenement weer. Directeur Guillaume Bisimwa is het perfecte voorbeeld van het eeuwige optimisme dat dit festival kenmerkt: “We laten een positief beeld zien van de regio en haar talenten. Amani gaat over samenleven, ongeacht etniciteit, regio of politieke kleur,” zegt hij.

Sinds de eerste editie groeide Amani uit tot een echte brug tussen de lokale bevolking, artiesten en de internationale gemeenschap en biedt het een platform voor het vieren van het leven in muziek en hoop, ondanks de spanningen. In de loop der jaren maakte het festival naam dankzij zijn rijke en innovatieve programmering, waarbij het een aantal gerenommeerde nationale en internationale artiesten aantrok, met optredens die varieerden van traditionele Congolese muziek tot hedendaagse klanken uit Afrika en daarbuiten. De editie van 2024 zal geen uitzondering zijn, met een rijk programma dat een decennium van toewijding aan vrede door middel van cultuur weerspiegelt.

Programma en training

Een van de belangrijkste activiteiten dit jaar is de begeleiding van jonge makers van traditionele dans door de internationale choreograaf en danser Serge Aimé Coulibaly, met als thema “Creëren in een crisisgebied en nationaal en internationaal verspreiden”. Het doel van de cursus is om de vaardigheden van jong Congolees talent te ontwikkelen, waarbij het belang van cultuur als middel voor verandering wordt onderstreept, zelfs in een fragiele context zoals het oosten van Congo.

Tegelijkertijd zijn er ook professionele ontmoetingen gepland. Rondetafelgesprekken zullen Congolese en internationale experts uit de muziekindustrie samenbrengen om te discussiëren over belangrijke thema’s zoals auteursrechten en digitale monetarisering in Afrika. Deze discussies beloven een unieke leer- en uitwisselingsmogelijkheid te zijn voor de deelnemers, die werken aan de ontwikkeling van de lokale culturele industrie.

Decennium van continuïteit

Het Amani Festival is meer dan een muziekevenement. Het is een symbool van vrede en veerkracht voor een regio die vaak wordt bedreigd door oorlog. Sinds de oprichting in 2014 waren er elk jaar tienduizenden festivalgangers en honderden vrijwilligers. Telkens in het teken van vrede, muziek, dans en kunst in het hart van het Grote Merengebied en met een boodschap van hoop.

Voor deze speciale 10de jubileumeditie belooft het Amani Festival een feest dat past bij zijn geschiedenis. Naast concerten en workshops zal er speciale aandacht worden besteed aan de uitdagingen van digitale monetarisering, een onderwerp dat steeds belangrijker wordt voor Afrikaanse artiesten die hun inkomstenbronnen willen diversifiëren in een steeds meer gedigitaliseerde omgeving.

In zijn eerste tien jaar bewees het Amani Festival dat het mogelijk is om een vreedzame toekomst op te bouwen door middel van cultuur. De tiende editie wordt nu al een hoogtepunt, zowel voor de mensen van Goma als voor de internationale gemeenschap. Met de niet aflatende steun van zijn partners, lokale en internationale ngo’s, blijft het festival zijn koers uitzetten, op weg naar een rechtvaardigere, vreedzamere wereld.

Van 14 tot 17 november keert het Amani Festival terug naar zijn geboorteplaats Goma, waar het sinds februari 2022 en de achtste editie was. De negende editie werd in februari 2023 verplaatst naar Bukavu wegens de veiligheidssituatie in de hoofdplaats van de provincie Noord-Kivu, die toen ongeschikt werd geacht voor evenementen van deze omvang, die gedurende drie dagen tienduizenden mensen bijeenbrengen.

Tickets, verkrijgbaar vanaf 5 november voor het bescheiden bedrag van 1 dollar, maken het evenement toegankelijk voor iedereen en laten opnieuw zien dat het festival zich inzet om inclusief te zijn en mensen samen te brengen, ongeacht de sociale klasse.

© CongoForum, 28.10.24 (rk)

Beeld – bron: Amani Festival

Nos sponsors

Asteriaexpeditions