KINSHASA – President Tshisekedi en zijn politieke bondgenoten lijken vastbesloten om de Congolese Grondwet te veranderen. Maar de politieke oppositie wil alle zeilen bijzetten om dit te verhinderen, schrijft Actualité.cd. Ook het Front Commun pour le Congo (FCC), de formatie rond oud-president Joseph Kabila, verzet zich.
In een communiqué roept het FCC alle mogelijke politieke en maatschappelijke krachten op om een verandering van de Grondwet tegen te houden. Volgens Raymond Tshibanda, die het crisiscomité bij het FCC runt, is het zaak om een ‘herinvoering van de dictatuur’ te verhinderen.
Volgens president Tshisekedi is de huidige Grondwet het werk van ‘buitenlanders’ en ‘werd ze in het buitenland geschreven’. Ze zou niet passen bij ‘de Congolese realiteit’. In het kamp van ex-president Kabila zeggen ze dat de Grondwet van 18 februari 2006 tot stand kwam door een participatief proces en dat ze de basis legde voor de cohesie en stabiliteit die Tshisekedi aantrof toen hij aan de macht kwam.
Het FCC zegt dat er onder het bewind van Kabila een einde kwam aan de oorlog (1998-2003) en het verlies van veel mensenlevens. Congo werd herenigd, een ‘balkanisering’ werd afgewend. De economische groei kwam weer op gang, en er werd geïnvesteerd in infrastructuur. En er waren ook drie verkiezingscycli. Dat is dus de kijk van Kabila en zijn medestanders.
Het kamp van Kabila zegt niet te willen weten van de plannen van Tshisekedi. Volgens hen wil Tshisekedi de koek niet delen, het volk nog meer onderdrukken en het land à volonté plunderen.
Tshisekedi blijft dan weer volhouden dat de huidige Grondwet gebreken vertoont en dat ze moet veranderen. Hij wil in 2025 een commissie in het leven roepen om de kwestie te bestuderen.
De oppositie en delen van het middenveld zijn van mening dat Tshisekedi gewoon de macht niet uit handen wil geven. Bij ‘Ensemble pour la République’, de partij van Moïse Katumbi, is te horen dat ‘het huidige regime niet in staat is om te voldoen aan de bekommernissen van de bevolking en zich wil vastklampen aan de macht’.
© CongoForum, 28.10.24 (db)
Beeld – bron: Radio Okapi