KISANGANI – Het aartsbisdom Kisangani, een van de slachtoffers van de Zesdaagse Oorlog in 2000 tussen het Oegandese en het Rwandese leger, heeft op donderdag 24 oktober 2024 zijn schadevergoeding ontvangen voor de gevolgen van de oorlog. De ceremonie op het hoofdkantoor van het FRIVAO (Fonds spécial de réparation et d’indemnisation des victimes des activités illicites de l’Ouganda en République démocratique du Congo) werd bijgewoond door president Félix Tshisekedi.
Bisschop Djadi Léonard, hulpbisschop van Kisangani, ontving een cheque van 2,5 miljoen dollar van het staatshoofd. Dit bedrag zal aan de katholieke Kerk worden gegeven om de aangerichte schade te herstellen, schrijft Actualité.cd.
“Onze parochies werden beschadigd, onze gemeenschappen en zelfs onze scholen. Dus hebben we het verzoek ingediend en de eerste tranche werd gegeven”, zei de hulpbisschop in een reactie, waarin hij ‘gevoelens van vreugde en dankbaarheid uitte tegenover FRIVAO, de minister van Justitie en het staatshoofd’.
In 2000 had het aartsbisdom Kisangani volgens een rapport van de Groep Lotus onschatbare verliezen geleden na de Zesdaagse Oorlog. Meer dan 20 parochies en kloosters, een dozijn scholen en andere gebouwen werden verwoest. De Kerk is begonnen met het herstel en de wederopbouw van de getroffen eigendommen met eigen middelen.
In zijn reactie zegende de aartsbisschop van Kisangani het werk om de slachtoffers te compenseren. Tot nu toe hebben al meer dan 1.200 slachtoffers een schadevergoeding ontvangen van 2.000 dollar per persoon. Zijn wens is dat de schadeloosstelling wordt voortgezet zodat “de slachtoffers hun tranen kunnen wegvegen en hun waardigheid en vreugde kunnen terugvinden”.
Gisteren nog compenseerde Félix Tshisekedi enkele slachtoffers. Lang daarvoor bezocht hij de begraafplaats waar de slachtoffers van de Zesdaagse Oorlog begraven liggen. Hij zag hoe het gedenkteken werd gebouwd.
Internationaal Gerechtshof
Na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in de zaak van de gewapende activiteiten van Oeganda in de Democratische Republiek Congo, moet Oeganda het totale bedrag dat het land aan de Democratische Republiek Congo verschuldigd is, betalen in vijf jaarlijkse termijnen van 65 miljoen dollar, waarvan de eerste op 1 september 2022 moest worden betaald. Volgens de uitspraken van het Internationaal Gerechtshof omvat het te betalen compensatiebedrag, verdeeld over vijf termijnen, 69,2% voor persoonlijke schade, 12,3% voor eigendommen en 18,4% voor natuurlijke hulpbronnen.
© CongoForum, 25.10.24 (rk)
Beeld – bron: Radio Okapi