VATICAANSTAD – Kardinaal Fridolin Ambongo, aartsbisschop van Kinshasa, verzette zich dinsdag bij het Vaticaan tegen een overhaaste zaligverklaring van de voormalige Belgische koning Boudewijn (1930-1993). Hij verwees daarbij naar “een zwarte vlek” in de geschiedenis van de vorst in verband met de rol die hij zou hebben gespeeld bij de moord op Patrice Lumumba, de eerste premier van de Democratische Republiek Congo, meldt ACP.
In een toespraak voor de Congregatie belast met alles wat te maken heeft met de zalig- en heiligverklaringen, riep de Congolese prelaat op tot een grondig onderzoek om licht te werpen op deze donkere episode in de Congolese geschiedenis.
Deze verklaring komt nadat paus Franciscus bij zijn bezoek aan België eind september de start van het proces voor de zaligverklaring van Boudewijn aankondigde, waarbij hij lof had voor zijn diepe geloof en zijn weigering om in 1992 een wet op abortus te ratificeren. Koning Boudewijn, die regeerde van 1951 tot 1993, wordt ook geassocieerd met de onafhankelijkheid van Congo in 1960, hoewel historici zijn plechtige toespraak bekritiseerden wegens het gebrek aan medeleven met de misstanden tijdens de Belgische kolonisatie.
In reactie hierop steunde Martin Fayulu kardinaal Ambongo door te zeggen: “Het is essentieel om de verantwoordelijkheden van koning Boudewijn bij de moord op onze nationale held Patrice Lumumba te verduidelijken voordat we zijn zaligverklaring overwegen. De katholieke Kerk moet ook nadenken over de gevolgen van de daden van Leopold II op ons land.”
Paus Franciscus had in een boodschap die in september werd uitgezonden, gezegd: “Zodra ik terug ben in Rome, zal ik het proces voor de zaligverklaring van koning Boudewijn starten: moge zijn voorbeeld als een man van geloof de machthebbers verlichting brengen.”
Zaligverklaring, een belangrijk proces in de katholieke Kerk, heeft als doel de deugd en het voorbeeldige geloof van een overleden persoonlijkheid te erkennen, zodat hij of zij kan worden vereerd door de gelovigen.
© CongoForum, 23.10.24 (rk)
Beeld – bron: Radio Okapi