KINSHASA – Patient Ligodi, docent journalistiek en algemeen directeur van het onlinemedium Actualité.cd, leidde op dinsdag 1 oktober een debat aan de Universiteit van Kinshasa (UNIKIN) voor een publiek bestaande uit leden van het academisch korps en studenten informatie- en communicatiewetenschappen (SIC). Het evenement werd georganiseerd door de afdeling SIC en vond plaats in de bestuurskamer van de Faculteit der Letteren en Humane Wetenschappen. Een verslag van Actualité.cd.
“Het is een eer voor ons aspirant-journalisten om advies te krijgen van zo’n gerespecteerde professional in het vakgebied”, zei Chancelvie Damandji, student journalistiek, na de conferentie. Het evenement werd georganiseerd door professor Martin Ziakwau Lembisa, als onderdeel van zijn cursus over het ‘vergelijkend politiek systeem’. Hij vond het essentieel om studenten de kans te geven direct in contact te komen met belangrijke spelers uit de Congolese journalistiek, om zo de uitdagingen en mogelijkheden van het beroep beter te begrijpen.
Tijdens zijn tussenkomst gaf Patient Ligodi een gedetailleerd overzicht van zijn carrière, en beschreef hij in detail de stappen die hem ertoe brachten Actualité.cd op te richten en er een betrouwbare bron van te maken, die erkend wordt als een van de toonaangevende stemmen van de moderne journalistiek in de DR Congo en daarbuiten. “Je kunt fatsoenlijk je brood verdienen met goede journalistiek”, verklaarde hij, voordat hij zijn vroegere leraar parafraseerde: ‘Welkom in de journalistiek, de wereld die je kennis laat maken met de grootste mannen, maar ze zijn niet zo groot als je denkt’.”
Met deze woorden nodigde hij de studenten uit om zich nederig op te stellen en doorzettingsvermogen te tonen, waarbij hij aandrong op het belang van “nieuwsgierigheid”, een onmisbare eigenschap om uit te blinken in dit beroep dat even nobel als bescheiden is. Hij spoorde de studenten aan om nooit te stoppen met leren, om een strenge discipline te handhaven en om hun passie te cultiveren terwijl ze zich voorbereiden op de realiteit van het vakgebied.
Een belangrijk keerpunt in de discussie was de interventie van Patient Ligodi over de komst van kunstmatige intelligentie (AI). Ligodi sprak over de kansen die AI biedt voor journalisten, met name op het gebied van schrijven en het automatiseren van bepaalde taken, maar waarschuwde ook voor de gevaren.
“De journalistiek moet zichzelf opnieuw uitvinden, net als bij de komst van radio, televisie en internet. Modellen voor kunstmatige intelligentie openen nieuwe perspectieven die men moet benutten”, beweerde hij. Hij nodigde studenten uit om ‘toegevoegde waarde’ aan hun werk te geven door AI op intelligente wijze te integreren zonder hun menselijke essentie te verliezen.
Het evenement werd afgesloten met een vraag-en-antwoordsessie, waarbij de studenten hun zorgen konden uiten en inzicht kregen in de grijze gebieden van hun toekomstige beroep. Ligodi gaf praktisch en motiverend advies om hen bij hun eerste stappen te begeleiden.
“Ik ben blij dat ik heb kunnen deelnemen aan zo’n interessante discussie met een mediaprofessional van het kaliber van Patiënt Ligodi. Hij is voor mij een voorbeeld en inspiratiebron in het journalistieke vak. Dankzij hem begrijp ik nu hoe essentieel het is om goed gebruik te maken van AI-tools en tegelijkertijd waarde toe te voegen om je werk te optimaliseren”, aldus Lucien Mpungue, student journalistiek L2.
Ligodi, publicatiedirecteur van Actualité.cd en RFI-correspondent, heeft ook gewerkt voor een aantal internationale media, waaronder Radio Vaticaan, Le Monde en vele andere. Met drie boeken op zijn naam zet Ligodi zich in voor het ontstaan van een informatie-ecosysteem in de DR Congo en voert hij campagne om journalistieke informatie weer centraal te stellen in het sociale leven.
© CongoForum, 04.10.24 (rk)
Beeld – bron: Radio Okapi