Bosangani-festival: dansen op het ritme van het Kongo-koninkrijk (CongoForum)

KINSHASA – Voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseert de stad Kinshasa het dansfestival ‘Bosangani’. Het concept dat dit jaar wordt gepromoot, is het Kongo-koninkrijk, een oud geografisch gebied dat landen samenbracht als Gabon, de Republiek Congo, Angola en de Democratische Republiek Congo, die er zelfs haar naam aan ontleent. Is dit een terugkeer naar onze wortels, een knipoog naar traditie of een herinnering aan ons verleden? Het antwoord wordt gegeven door de dans, van 9 tot 16 september, op verschillende locaties in de stad, schrijft Actualité.cd.

Kunst was een van de onderscheidende kenmerken van het Kongo-koninkrijk en nam een prominente plaats in in het dagelijks leven van de Kongolezen en hun leiders op het hoogste niveau. Het koninkrijk produceerde originele vormen van heilige kunst, waaronder kruisbeelden en verschillende religieuze figuren in messing.

Het Bosangani Festival is echter vooral geïnteresseerd in de tam-tam en zijn klanken, die worden uitgevoerd met dansers die je onderdompelen in een universum zo ver weg en zo dichtbij. Het Umoja-ballet is uitgenodigd voor het dansfestival van dit jaar om zich meer te richten op de geschiedenis van het Kongo-koninkrijk, met de nadruk op het gebruik van instrumenten zoals de tamtam. Artiesten die gespecialiseerd zijn in de tamtam zijn ook aanwezig.

Dingen opsteken

Jolie Ngemi, choreografe, hedendaagse-, urban- en traditionele danseres, zit achter dit Bosangani-festival. Ze is geboren in Kinshasa en volgde een opleiding aan de Parts-school in Brussel. Hoewel ze de hele wereld heeft afgereisd, blijft ze diep geworteld in haar geboortestad.

Met het Bosangani-festival wil de choreografie in de Democratische Republiek Congo nieuw leven inblazen, een soort eerbetoon aan wat ze in Kinshasa en elders heeft geleerd. “Toen ik mijn beurs kreeg om in België te studeren, was ik geïntrigeerd door het enorme aantal cursussen die er gegeven werden. Decorontwerp, lichtmanagement en een heleboel andere elementen kwamen aan bod. Voor mij was het belangrijk om masterclasses en workshops naar dit festival te brengen, zodat artiesten dingen konden leren”, zei Jolie Ngemi op de persconferentie voor deze vierde editie van het festival.

Op het programma voor de festivalweek staan masterclasses die worden gegeven door internationale en lokale mentoren aan professionals, shows, concerten, workshops, constructieve debatten, urban-optredens om nieuw publiek te ontmoeten en all-style hiphop battles. De activiteiten vinden plaats in het Institut Français de Kinshasa, de Belgische School, de residentie van de Zwitserse ambassadeur in de Democratische Republiek Congo, het Centre Wallonie-Bruxelles en de toeristische site Picasso Beach. Naast de meeste kunstenaars uit de Democratische Republiek Congo zijn er ook kunstenaars uit Zwitserland, België, Ivoorkust, Frankrijk en Burkina Faso.

Hoe zit het met Bosangani?

Bosangani is een Lingala-woord dat ‘rendez-vous, ontmoeting of reünie’ betekent. Met dit project, dat is opgezet door danseres Jolie Ngemi, wil men een nieuwe bladzijde openslaan en deelnemen aan de culturele ontwikkeling van de Democratische Republiek Congo en Afrika. In de context van dit festival is het het belangrijkste om een ruimte te creëren om naar anderen en naar zichzelf te luisteren, een ruimte om te delen, een ruimte om nieuwsgierigheid op te wekken.

Het festival gebruikt zijn bijeenkomsten en evenementen om informatie over podiumkunsten door te geven aan de volgende generatie. Opkomende artiesten profiteren van ontmoetingen met gevestigde artiesten om hun eigen werk te voeden, en vice versa. Bosangani is een ontmoetingsplaats voor de instellingen en artiesten die de voedingsbodem vormen voor Congolese creaties.

Het idee is niet alleen om het lichaam in beweging te krijgen, maar om verder te gaan, naar het waarom achter elke beweging. Jolie Ngemi, die dans studeerde in België, heeft jongeren veel te leren. Maar ze is niet de enige: er worden masterclasses gegeven met andere ‘dansveteranen’ uit de stad en het buitenland.

Om het festival een duurzaam karakter te geven, wil het met dezelfde artiesten werken en er gaandeweg andere aan toevoegen om de ontwikkeling van elk van hen te volgen. De dansers geven elk jaar shows en een van hen werd geselecteerd om in Europa op te treden. Dit is een aanzienlijke vooruitgang voor de ontwikkeling van dit festival, dat pas 4 jaar bestaat.

© CongoForum, 11.09.24 (rk)

Beeld – bron: Bosangani-festival

Nos sponsors

Asteriaexpeditions